נכתב על ידי: שירה איתן
בשנת 2022 אישרה הממשלה את החלטה 1231, המתווה את האסטרטגיה לפיתוח ולקידום אזור מפרץ חיפה. המפרץ, כולל אזורים כלכליים-חברתיים ורשויות שונות בעלי אופי כלכלי, דתי, חברתי שונה וכולם מרכיבים ביחד את הכלכלה המקומית וחלק מהכלכלה הלאומית. יישום התכנית מתמקד בפיתוח מטרופולין משגשג המשלב מגורים, תעסוקה, תעשייה נקייה ושטחים ירוקים, שישפר את איכות החיים של תושבי המפרץ, באמצעות פרויקטים כלכליים משמעותיים שישנו את המגמות הדמוגרפיות והכלכליות-חברתיות הקיימות כיום במפרץ.
המנהלת לפיתוח מפרץ חיפה הוקמה במשרד ראש הממשלה בקיץ 2022. המנהלת היא גוף שיוצר אינטגרציה בין כל הגופים המבצעים של התכנית ומדווחת לוועדת ההיגוי מדי רבעון על התקדמות יישום ההחלטה, על חסמים ביישומה ועל פעולות שבוצעו להסרתם. המנהלת רואה את שיתוף בעלי העניין והציבור הרחב כחלק חיוני ואינטגרלי מעבודתה. עבודתה מבוססת על עקרונות המדגישים את העבודה בשותפות, היוועצות, הקשבה הדדית ובשקיפות עם משרדי הממשלה ועם כלל שותפי הפרויקט ונגזרותיו בתוך כך עם נציגי המגזר האזרחי והעסקי.
התכנית האסטרטגית לפינוי המפרץ ופיתוחו, היא ביטוי יישומי למדיניות אזורית חדשה שמתמקדת בצמיחה מכלילה, העלאת רמת החיים ומעורבות אזרחית באמצעות תהליכי השיתוף. היא מהווה גוף מרכזי בעל תפיסה כוללנית, אזורית, מקצועית המתייחסת למימדים של תעסוקה, תחבורה, בריאות, פנאי ודיור ועוד ומתפקדת כגוף חדש בהיררכיה המרחבית המשפיע על האזור. בשנים האחרונות, עוברות מדינות האיחוד האירופי, בריטניה, ארה"ב ואחרות לגישה אזורית חדשה המבוססת על מדידת רמת איכות החיים באזורים שונים ועידוד מעורבות אזרחית פעילה. תהליכי השיתוף מגבירים את המעורבות האזרחית בפיתוח הכלכלי האזורי. שני רעיונות מרכזיים עומדים בבסיס הגישה:
תהליכי השיתוף של המנהלת מאפשרים לה לחזק שיח וגיבוש מערכת אזורית על ידי חמש פעולות מרכזיות:
אתגר השיתוף מתגבר כשמדובר בתהליך שיתוף על אזורי ולא ברשות. הוא מחייב את ייצוג כלל התושבים ולא רק של תושבי הרשות וצרכיהם בתהליכים אזוריים. הרכב פורומי ההיוועצות, המורכב מנציגויות של עסקים וחברה אזרחית כגון: ועדי שכונות, הערוץ הפומבי האנטראקטיבי והמפגשים עם השטח מגדילים את היכולת לזהות ולהשמיע את הקולות השונים של תושבי האזור וליישם פיתוח ראוי אזורי.